Få svar på spørgsmål om erhvervsejendomme og foreløbige vurderinger
Hvilke ejendomme kategoriseres som erhvervsejendomme? Hvilken betydning har den foreløbige vurdering for ejendomsskatterne? Få svar på det og meget mere her.
Hvilke ejendomme kategoriseres som erhvervsejendomme?
Når vi fastsætter en ejendoms kategori, ser vi på, hvilken slags ejendom det er, og hvordan den bruges.
Ejendommens kategori afgør, hvornår din ejendom skal vurderes og efter hvilken metode. Vi bruger oplysninger fra Bygnings- og Boligregistret (BBR) og andre offentlige registre til at fastsætte ejendommens kategori.
Eksempler på ejendomme, vi kategoriserer som erhvervsejendomme:
- Ejendomme, hvor der er erhvervsmæssig virksomhed – fx ejendomme med små butikker og værksteder og kontor- og forretningsejendomme
- Industrianlæg
- Lagerbygninger
- Arealer, der bruges til logistiske formål
- Grunde med pladskrævende erhverv, fx campingpladser og forlystelsesparker
- Grunde, hvor der kun er bygget tekniske anlæg (fx solcelleanlæg og vindmølleparker)
- Grunde med råstofindvinding.
Vi kategoriserer også disse ejendomme som erhvervsejendomme:
- Beboelsesejendomme med 3 eller flere boligenheder fx lejelejligheder, andelsboliger eller ejendomme med 3 eller flere parcelhuse, rækkehuse og sommerhuse på samme ejendom.
- Grunde i kolonihaveområder
- Ejendomme med fx foreningslokaler, sportslokaler og fyranlæg
- Rekreative arealer og naturarealer. (Afhængigt af beliggenhed og plangrundlag kan et naturareal også kategoriseres som landbrugs-/skovejendom).
Hvornår og hvordan opkræver vi ejendomsskatter?
Opkrævningen (ejendomsskattebilletten) af grundskyld og dækningsafgift sendes med digital post (medmindre du er fritaget for digital post).
Opkrævningen sendes ud i februar 2025. Betalingsfristerne for 2025 er
- 1. maj 2025 (1. rate)
- 1. oktober 2025 (2. rate)
Begge rater fremgår af opkrævningen - dvs. at du ikke modtager en særskilt opkrævning for 2. rate.
Vær opmærksom på, at du tidligst må betale 5 hverdage før betalingsfristen.
Sådan betaler du
Du kan betale på følgende måder:
- Betal ved at logge ind på Skattekontoen, hvis ejendommens ejerforhold er registreret med et cvr-nr. eller både et cvr-nr. og cpr-nr. Du kan tidligst betale til Skattekontoen 5 hverdage før betalingsfristen.
Læs mere om betaling til Skattekontoen (skat.dk)
Hvis ejendommen ejes af privatpersoner, kan du ikke logge ind på Skattekontoen, men du kan ringe til 72 22 28 00 for at få et overblik over dine indbetalinger. - Betal via indbetalingslinjen på opkrævningen. Vi må tidligst modtage din betaling 5 hverdage før fristen, så betal tidligst der, eller husk at sætte datoen i netbank til tidligst 5 hverdage før.
- Tilmeld betalingen til Betalingsservice. Så bliver dine fremtidige rater automatisk betalt til tiden. Tilmeld betalingen i god tid og senest 8 hverdage inden fristen.
Tilmeld betalingen til Betalingsservice (skat.dk)
Hvilke ejendomsskatter betaler du som ejer af en erhvervsejendom?
Der findes 2 typer af ejendomsskatter på erhvervsejendomme:
- Grundskyld, som alle betaler – medmindre ejendommen er fritaget for grundskyld
- Dækningsafgift, som kommuner kan beslutte, at ejere af erhvervsejendomme, der fx bruges til lager, kontor, butik, hotel, fabrik eller værksted, skal betale.
Derudover betaler du ejendomsværdiskat, hvis du som privatperson eller transparent selskab har en bolig til rådighed i din erhvervsejendom.
Der gælder de samme regler for ejendomsværdiskatten som for alle øvrige boligejere.
Er din ejendoms ejer registreret forkert?
I nogle tilfælde sker der fejl i registreringen, når en ejendom skifter ejer, så der står en forkert ejer registreret i ejerfortegnelsen. Hvis det sker, kan du opleve fx at modtage information fra os om en ejendom, du ikke længere ejer – eller omvendt ikke at modtage noget, du venter på.
Kontakt kommunen
Du skal kontakte den kommune, din ejendom ligger i, hvis du mener, at ejerforhold ikke er registreret korrekt. Det er kun kommunen, der kan opdatere ejerfortegnelsen – det kan Vurderingsstyrelsen desværre ikke hjælpe med.
Hvordan har vi beregnet den foreløbige vurdering for 2023?
Vi bruger som udgangspunkt den samme metode til at beregne både den foreløbige og den endelige vurdering. De bygger også begge på de samme data.
Forskellen mellem den foreløbige vurdering og den endelige vurdering er, at manuel sagsbehandling ikke er en del af den foreløbige vurdering.
Det betyder, at der kan være forhold, som – udover alle de forhold, vi automatisk tager højde for – kan trække værdien op eller ned. Sådanne forhold vil en vurderingsmedarbejder se på, før den endelige vurdering udarbejdes. I så fald kan der gives et tillæg eller et nedslag.
Når din endelige vurdering kommer, bliver dine foreløbige ejendomsskatter genberegnet og efterreguleret.
Har du fået en foreløbig 2023-vurdering af en erhvervsejendom, som du mener er skæv?
Selvom du har fået en meget høj foreløbig vurdering, stiger ejendomsskatterne ikke tilsvarende.
Nye skatteregler for grundskyld
Med de nye skatteregler fra 2024, der trådte i kraft 1. januar 2024, er grundskyldspromillerne blevet sænket markant, og der er indført en stigningsbegrænsning, der betyder, at en eventuel stigning i grundskylden indfases over flere år.
Nye skatteregler for dækningsafgift
Flere steder stiger grundværdien med de nye vurderinger. Det betyder, at nogle ejere kan blive opkrævet en foreløbig dækningsafgift for skatteåret 2024 og 2025, der er markant højere end tidligere. Ejendomsejerne kan dog ansøge om selv at fastsætte beløbet for den foreløbige dækningsafgift for 2024 og 2025.
Derudover er det i efteråret 2024 vedtaget at indføre en grænse for, hvor meget dækningsafgiften årligt må stige. Stigningsbegrænsningen gælder med tilbagevirkende kraft fra 2022 og frem, men beregnes først fra 2025 i forlængelse af udsendelsen af 2021-vurderingerne og de endelige 2023-vurderinger.
Læs mere om de nye skatteregler fra 2024 for erhvervsejendomme
Særlig mulighed for at ændre den foreløbige 2023-vurdering
Du kan ikke klage over den foreløbige vurdering, men der er en særlig mulighed for at få den tjekket og evt. ændret. Du har også mulighed for at få den ændret, hvis ejendommen er fritaget for grundskyld eller undtaget fra vurdering.
Læs mere om de særlige muligheder for at få ændret den foreløbige 2023-vurdering
Klagemulighed, når din endelige vurdering kommer
Inden du får den endelige vurdering for 2023, får du mulighed for at tjekke de data, som den bygger på. Hvis der er fejl eller mangler, kan du give os besked. Når du har fået vurderingen, får du også mulighed for at klage.
Når du får den endelige vurdering for 2023
Når du får din endelige vurdering, bliver dine ejendomsskatter beregnet på ny ud fra grundlaget i den endelige vurdering. Det betyder, at vi efterregulerer dine ejendomsskatter – både hvis du har betalt for lidt eller for meget.
Hvis du undrer dig over din foreløbige vurdering, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os. Du kan ringe til os på 72 22 16 16.
Er du bekymret pga. den foreløbige vurdering, fordi du vil sælge din erhvervsejendom?
Køb og salg af erhvervsejendomme med en ejendomsværdi for boligdelen
Hvis du vil sælge din erhvervsejendom med en boligdel, og den foreløbige ejendomsværdi af boligdelen er for høj, kan du få ændret den foreløbige ejendomsværdi ud fra, hvad ejendommens boligdel er værdiansat til i salgsmaterialet.
Erhvervsejendomme med en ejendomsværdi for boligdelen kan kun få ændret ejendomsværdien i den foreløbige vurdering, hvis boligens andel af udbudsprisen omregnet til 2023-niveau er 20 % højere eller lavere end den foreløbige ejendomsværdi.
Hvis du har købt en erhvervsejendom med en boligdel, og ejendomsværdien i den foreløbige vurdering for 2023 ikke afspejler boligens andel af handelsprisen, har du også mulighed for at få ændret den foreløbige vurdering.
Køb og salg af erhvervsejendomme, hvor grundværdien virker væsentlig for høj
Hvis du vil sælge eller har købt en erhvervsejendom, der kun får fastsat en foreløbig grundværdi, og den foreløbige grundværdi virker væsentligt for høj, kan du gøre os opmærksom på det. Så vurderer vi, om grundværdien er væsentlig for høj. Er det tilfældet, vil den blive korrigeret.
Læs mere om de særlige muligheder for at få ændret den foreløbige vurdering
Kan du se de data, den foreløbige vurdering bygger på?
Du kan desværre ikke allerede nu se de data, der indgår i din foreløbige vurdering. Men kort før du får din endelige vurdering, har du mulighed for at se data og tjekke, om der er fejl eller mangler i vores oplysninger.
Når vi skal til at udarbejde den endelige vurdering af din ejendom, får du nemlig først de oplysninger, som vurderingen vil bygge på. Det kalder vi en deklaration. Hvis du mener, der er forhold, som påvirker værdien af din ejendom, og som vi ikke har taget højde for, kan du give os besked i en indsigelse.
Efterregulering af ejendomsskatterne, når den endelige vurdering er klar
Når den endelige vurdering er klar, genberegner og efterregulerer vi dine ejendomsskatter. Hvis du har betalt for meget, får du penge tilbage. Hvis du har betalt for lidt, får du en opkrævning på det, du skal betale.
Kan du klage over den foreløbige vurdering af din erhvervsejendom?
Du kan ikke klage over den foreløbige vurdering. Men du kan klage over den endelige vurdering, når den kommer.
Inden du får den endelige vurdering, får du også mulighed for at tjekke de data, som den bygger på. Hvis der er fejl eller mangler, kan du give os besked.
Vi forventer at udsende de endelige vurderinger fra 2025.
I særlige tilfælde kan du ansøge om at få ændret den foreløbige vurdering.
Læs mere om de særlige muligheder for at få ændret den foreløbige vurdering
Hvad betyder den foreløbige vurdering for beskatningen af cvr-ejede ejerboliger?
Der opkræves kun grundskyld for ejerboliger, når ejendommens ejerskab er registreret med et eller flere cvr-numre. Grundskylden beregnes på baggrund af ejendommens grundværdi i den foreløbige vurdering fratrukket 20 %.
Se foreløbig vurdering af cvr-ejet ejerbolig
Grundskylden for cvr-ejede ejerboliger beregnes på samme måde som for erhvervsejendomme, dvs. med en stigningsbegrænsning. For de fleste ejendomme vil den foreløbige vurdering være højere end tidligere vurderinger. Men grundskylden stiger ikke tilsvarende pga. lavere grundskyldspromiller og stigningsbegrænsningen på grundskylden.
Se grundskyldspromillen for din kommune
Læs mere om beregning af grundskyld
Opkrævning af grundskyld
Fra 2024 er opkrævningen af ejendomsskatter overgået fra kommunerne til staten. Du modtager en opkrævning af grundskyld med digital post. Grundskylden indbetales til din Skattekonto.
Læs mere om opkrævning, og hvordan du betaler
Hvornår får du ejendomsvurderingen for 2021 af din erhvervsejendom?
De første endelige vurderinger af erhvervsejendomme har vurderingstermin den 1. marts 2021.
Udsendelsen af ejendomsvurderingerne er desværre forsinket. Derfor er vurderingen for 2021 endnu ikke blevet sendt ud til ejerne af erhvervsejendomme.
Fra efteråret 2025 forventer vi at kunne udsende 2021-vurderingerne af erhvervsejendomme.
Hvordan beskattes erhvervsejendomme, der er nyopstået efter 1. januar 2023?
Hvis din erhvervsejendom er nyopstået efter den 1. januar 2023, skal du ikke betale ejendomsskatter i 2024.
- Hvis din ejendom er opstået i løbet af 2023, skal du betale ejendomsskatter fra 2025.
- Hvis din ejendom er opstået i løbet af 2024, skal du betale ejendomsskatter fra 2026.
Det betyder også, at din ejendom ikke vil være omfattet af reglen om stigningsbegrænsning på grundskylden, da den beregnes på baggrund af den foreløbige vurdering for 2023.
Det er først på eventuelle fremtidige stigninger (dvs. fra og med vurderingen for 2025), at vi beregner en stigningsbegrænsning på grundskylden).
Læs om beskatning af erhvervsejendomme, der er nyopstået efter 1. januar 2023
Hvordan vurderer vi din erhvervsejendom?
Primo 2021 blev der vedtaget en ny vurderingsmetode for erhvervsejendomme, herunder også udlejningsejendomme og ejendomme med andelsboliger.
Med den nye metode beregner vi grundværdien for en erhvervsejendom med udgangspunkt i, hvad grunden ville være værd, hvis der var ejerboliger på grunden. Herefter nedjusterer vi grundværdien for nogle typer erhvervsejendomme, alt efter hvad ejendommen bruges til.
Hvorfor bruger vi en ny metode?
Den nye metode til vurdering af erhvervsejendomme tager afsæt i data for ejerboliger. Det gør den, fordi der for ejerboliger findes et solidt datagrundlag, mens datagrundlaget for erhvervsejendomme er begrænset og usystematisk. Hvis erhvervsejendomme ikke kan anvendes til beboelse, nedjusteres grundværdien.
Den nye metode, der skal sikre gennemskuelige og ensartede vurderinger, er vedtaget af Folketinget.
Har din ejendom med både erhverv og bolig skiftet kategori til erhvervsejendom?
I det tidligere vurderingssystem var ejendomme med både bolig og erhverv kategoriseret som blandet ejendom.
Med det nye vurderingssystem bruger vi ikke længere denne kategori, men ser i stedet på ejendommens samlede karakter og kategoriserer herefter ejendommen som enten erhverv eller bolig.
Når din ejendom er blevet kategoriseret som erhvervsejendom, skyldes det, at vi har vurderet, at erhvervsanvendelsen fylder mest i din ejendoms samlede karakter.
Beskatning af din erhvervsejendom med erhverv og bolig
Du betaler
- ejendomsværdiskat af boligdelen af din ejendom. Ejendomsværdiskatten kan du se i din forskudsopgørelse.
- grundskyld af den samlede grund (både erhverv og bolig). Du får en opkrævning (ejendomsskattebillet) med digital post.