Grundværdikurven for ejerlejligheder
Grundværdikurven er vores statistiske hjælpeværktøj. Den viser forholdet mellem ejendomsværdi og grundværdi. Vi bruger grundværdikurven til at fastsætte din ejerlejligheds grundværdi.
Grundværdikurvens funktion
Vi bruger grundværdikurven for ejerlejligheder, når vi fastsætter grundværdien for din lejlighed – altså værdien af din lejligheds beliggenhed. Kurven hjælper os med ensartet at vurdere grundværdien for ejerlejligheder, der har samme beliggenhed, også selvom lejlighederne har forskellig størrelse og kvalitet.
De 3 ejerlejligheder har samme beliggenhed i området, men de er ikke lige store. Fordi grundværdien for en ejerlejlighed afspejler værdien af beliggenheden, får de samme grundværdi pr. m². I dette eksempel er grundværdien 20.000 kr. pr. m². Lejlighedernes grundværdi bliver dog forskellig, fordi deres boligarealer er forskellige.
- Ejerlejlighed 1 er 120 m². Vi ganger lejlighedens boligareal med grundværdien pr. m²: 120 x 20.000 = 2,4 mio. kr.
- Ejerlejlighed 2 er 50 m². Vi ganger lejlighedens boligareal med grundværdien pr. m²: 50 x 20.000 = 1 mio. kr.
- Ejerlejlighed 3 er 90 m². Vi ganger lejlighedens boligareal med grundværdien pr. m²: 90 x 20.000 = 1,8 mio. kr.
Vi bruger data om helårshuse
Grundværdikurven for ejerlejligheder bygger på data for helårshuse (enfamilieshuse) for at få det mest retvisende statistiske grundlag. Der sælges nemlig så få ubebyggede grunde til ejerlejligheder, at de salg ikke kan bruges, når vi fastsætter grundværdier for ejerlejligheder. Med data for helårshuse sikrer vi den størst mulige ensartethed mellem grundværdier for helårshuse og ejerlejligheder.
Når vi danner grundværdikurven for ejerlejligheder, bruger vi derfor data om grunde til helårshuse og et standardhus.
Standardhuset har samme standardiserede størrelse (140 m²) og i vidt omfang samme bygningskarakteristika som den standardlejlighed, vi bruger til at fastsætte grundværdien for en ejerlejlighed. De er altså sammenlignelige. Vi kan derfor bruge grundværdikurven til at beregne standardlejlighedens bygningsværdi pr. m² og derefter grundværdi pr. m².
Hvad er en standardlejlighed, og hvad bruger vi den til?
Sådan bruger vi grundværdikurven
- Vi forestiller os, at der ligger en standardlejlighed der, hvor din lejlighed ligger – dvs. i samme område og på samme etage i ejendommen.
- Vi beregner en samlet værdi af standardlejligheden på din lejligheds beliggenhed, dvs. en ejendomsværdi.
- Vi bruger denne ejendomsværdi til at aflæse en værdi på grundværdikurven for ejerlejligheder, altså værdien af din lejligheds beliggenhed. Fordi vi bruger data om helårshuse, aflæser vi værdien med et standardhus, og den svarer til værdien af beliggenheden med en standardlejlighed.
Vi bruger den aflæste værdi, når vi derefter beregner en bygningsværdi pr. m².
Læs mere om, hvordan vi fastsætter grundværdien for ejerlejligheder trin for trin
- Din ejerlejlighed ligger på 1. sal. Vi forestiller os, at vi fjerner den fra bygningen.
- Vi bruger en standardlejlighed, som er en teoretisk lejlighed, der er baseret på en række statistiske oplysninger. Når vi bruger den, kan vi se bort fra din lejligheds værdi.
- Vi placerer standardlejligheden der, hvor din lejlighed ligger.
- Vi beregner en samlet værdi af standardlejligheden på din lejligheds beliggenhed, dvs. en ejendomsværdi. Den bruger vi i grundværdikurven for ejerlejligheder.
Eksempel
En standardlejlighed på din ejerlejligheds beliggenhed får en ejendomsværdi på 4 mio. kr. Ud fra den aflæser vi en værdi på grundværdikurven på ca. 1,6 mio. kr. Vi bruger denne værdi, når vi derefter beregner en bygningsværdi pr. m².
Sådan danner vi grundværdikurven for ejerlejligheder
- Vi ”placerer” et standardhus på de grunde til helårshuse, der er vores statistiske grundlag.
- Vi beregner en samlet værdi for hver grund med et standardhus.
- Ud fra alle disse værdier og ejendommenes salgspriser danner vi grundværdikurven.
Til at danne kurven bruger vi disse data om grunde til helårshuse:
- salg af ubebyggede grunde til helårshuse
- salg af helårshuse, som efterfølgende er blevet revet ned (ofte kaldet nedrivningssalg).
Hver gang vi vurderer ejerlejligheder, opdaterer vi grundværdikurven med nye data. Den følger dermed prisudviklingen.