Forsigtighedsprincip i vurderingerne

Der er altid en naturlig usikkerhed, når man vurderer en ejendom. Derfor bliver der trukket 20 % fra din vurdering, før skatten beregnes.

Der er altid en naturlig usikkerhed, når man vurderer en ejendom – man vil sjældent ramme præcist, hvad ejendommen faktisk sælges for. Derfor er der vedtaget et såkaldt forsigtighedsprincip, hvor det beløb, boligejere skal betale skat af, sættes 20 % lavere end vurderingen.

Forsigtighedsprincippet gælder både for ejendomsværdiskatten og grundskylden.

Eksempel

Hvis din ejendom vurderes til 2 mio. kr., beregnes ejendomsværdiskatten ud fra en værdi på 1,6 mio. kr. Hvis grundværdien er på 1 mio. kr., beregnes grundskylden ud fra en værdi på 800.000 kr.

Naturlig usikkerhed i vurderinger

Når vi fastsætter værdien af en ejendom, skal værdien svare til den pris, en tilsvarende ejendom kan sælges for i en fri handel under hensyn til alder, størrelse, beliggenhed og øvrige karakteristika.

Men der vil altid være en naturlig usikkerhed forbundet med at fastsætte markedsværdien af en ejendom. Folk, der har prøvet at sælge deres ejendom, kan genkende situationen:

2 ejendomsmæglere kan sætte den samme ejendom til vidt forskellige priser. Der kan desuden være subjektive forhold, der har indflydelse på prisen, fx:

  • Har sælger travlt med at få solgt eller tid til at vente på den helt rigtig køber?
  • Er den ene bedre til at forhandle end den anden?

Der kan derfor være forskel på ejendomsvurderingen og den pris, en ejendom lige er solgt til.

Betydning, hvis du klager

Den naturlige usikkerhed har betydning for, hvornår du kan få ændret vurderingen i forbindelse med en klage. Klagemyndigheden kan nemlig kun ændre ejendomsværdien eller grundværdien, hvis ændringen er på mere end 20 %.