Hvad bruges ejendomsvurderinger til?

Den offentlige ejendomsvurdering afgør, hvor meget du skal betale i boligskatter. Men vurderingen bruges også til andre ting.

Boligskatter

Ejendomsværdiskat

  • Betales til staten
  • Opkræves for ejerboliger, men ikke for andre ejendomme – fx andelsforeninger
  • Ejendomsværdiskattens størrelse afhænger af, hvor meget din ejendom er vurderet til (ejendomsværdi).

Grundskyld

  • Betales til kommunen
  • Opkræves for stort set alle ejendomme
  • Grundskyldens størrelse afhænger af, hvor meget din grund er vurderet til (grundværdi).

Andre formål

Familiehandler

Ejendomsvurderingen har betydning, hvis du ønsker at sælge din ejendom i en familiehandel – fx til dine børn. I de fleste tilfælde kan du nemlig sælge til en pris, der svarer til den seneste offentlige ejendomsvurdering minus et fratræk.

Hvis ejendommen er vurderet i det nye vurderingssystem, og du har modtaget ejendomsvurderingen for 2020, er det den vurdering, der gælder. Man kan som udgangspunkt trække 20 % fra vurderingen.

En foreløbige vurdering kan ikke bruges, selvom den er den seneste vurdering. 

Har du endnu ikke modtaget en vurdering efter det nye system, er det den tidligere vurdering – fx den videreførte vurdering fra 2011 – som skal bruges. Her kan du ved en familiehandel som udgangspunkt trække 15 % fra vurderingen.

Læs mere på skat.dk om reglerne for gaveafgift, når du sælger din ejerbolig til nærtstående

Tinglysning

Ejendomsvurderingen kan have betydning, når man skal beregne tinglysningsafgift på skødet ved et boligkøb. Afgiften beregnes ud fra handelsprisen – eller ud fra ejendomsvurderingen, hvis den er højere end handelsprisen.

Boafgift (arveafgift)

Boafgift (tidl. kaldet arveafgift) er en skat, man betaler, når man arver et dødsbo. Afgiften beregnes ud fra enten ejendomsvurderingen eller boligens handelspris. Hvor stor en andel, du skal betale af dødsboet, afgøres af, hvor tæt din relation er til afdøde.