Pensionistlån til betaling af grundskyld
Du kan søge om et lån til betaling af din grundskyld, hvis du har nået folkepensionsalderen – eller får pension/efterløn. Det samme gælder, hvis du ejer ejendommen med en ægtefælle, der er berettiget til folkepension eller får efterløn/pension.
Pensionistlån er et lån med renter. Når du optager lånet, skal du stille sikkerhed i din ejendom. I praksis tinglyser vi en sikkerhed i ejendommens friværdi. Du kan derfor ikke få et pensionistlån, hvis der ikke er friværdi i din ejendom.
Frem til 2024 lå låneordningen i kommunerne. Fra den 1. januar 2024 overgik ordningen til Skatteforvaltningen, men vilkårene er i hovedtræk de samme.
Se vilkår og betingelser for pensionistlån
Pensionistlån fortsætter i staten
Hvis du havde et aktivt pensionistlån i kommunen, oprettede Skatteforvaltningen automatisk et nyt lån, da vi overtog låneordningen i 2024. Din grundskyld opkræves derfor ikke via forskudsopgørelsen for 2024. Men på forskudsopgørelsen kan du se, hvor meget vi forventer, at du kommer til at låne 2024.
Når skatteåret 2024 er slut, vil det endelige lån til grundskyld blive stiftet. Fra starten af februar kan du logge ind på skat.dk og se lånet på din personlige låneoversigt under fanen ’Boligskattelån’. Her kan du også se den løbende tilskrivning af renter – og lave en frivillig indbetaling på et valgfrit beløb.
Frem til februar kan du se, hvor meget du forventes at låne i 2024, på din forskudsopgørelse for 2024.
Gamle lån bliver hos kommunen
Alle pensionistlån hos kommunerne blev standset, da Skatteforvaltningen overtog låneordningen den 1. januar 2024. Lånene blev sat i bero, men der vil fortsat komme renter på. Du behøver dog ikke betale lån eller renter tilbage, før du sælger den ejendom, du har lån i.
De kommunale pensionistlån frem til 2024 bliver indtil videre i kommunerne. Hvis du vil have overblik over dine lån frem til 2024, skal du derfor kontakte den kommune, der har bevilget lånet (den kommune, som ejendommen ligger i).